Elke maand zetten we een of meerdere bloemen uit ons maandboeket in de kijker. Deze maand: de dahlia.
Een felgekleurd zomerboeket deze maand, daar worden we zelf ook blij van! De felroze beauty in het boeket is de dahlia, een rasechte zomerbloem. Je herkent de bloem aan haar pronte pomponvorm en het veelvoud aan elegante blaadjes – soms één rij, soms tientallen rijen, van hoekige blaadjes tot rond, sprieterig of opgerold.
Lekker met nachos en guacamole
De dahlia bloeit al eeuwenlang in Mexico in het wild, en werd in de negentiende eeuw richting Europa geëxporteerd.
De naam van de bloem is een eerbetoon aan de Zweedse botanicus Andreas Dahl – nee, niet aan Roald, we waren ook een beetje ontgoocheld.
Voor de kenners
Nog een wist-je-datje voor de encyclopedische kenners: de dahlia behoort tot de familie van de Asteraceae of Compositae – samen met de orchideeënfamilie de grootste plantenfamilie, met 25.000 soorten. Van de dahlia zelf bestaan trouwens ook meer dan 20.000 varianten: de roze dahlia in ons boeket is de ‘Wizard of Oz’.
Verzorgingstip
Zit er een dahlia in je boeket, zet het dan zo snel mogelijk in water: de dahlia-stengels drogen snel uit, en nemen daarna nog maar moeilijk water op. Met voldoende (proper!) water hou je de dahlia zeker anderhalve week happy, ook bij zomerse temperaturen.
Ook nog in het juli-boeket
(V.l.n.r.)
Duifkruid of Scabiosa – rijk aan nectar en daardoor populair bij vlinders en bijen. De Engelse naam luidt ‘Butterfly blue’.
Klokjesbloem of Campanula – nog zo’n rasechte zomerbloem.
Leeuwenbek of Antirrhinum – verwijder verwelkte bloemetjes aan de steel op tijd, zo geef je de andere bloemetjes extra kracht.