Zo overleven je bloemen de hitte: vijf tips

1. Water, de rest komt later

Het water in de vaas verschoon je sowieso best om de 2 à 3 dagen, maar bij warme temperaturen is elke dag voldoende vers water aanvullen geen grote luxe. Het water verdampt sneller, de bloemen drinken meer én je verkleint zo de kans op ongewenste bacteriën of geuren. Een goede graadmeter om te checken of je bloemen nog genoeg watervoorraad hebben: vul het waterpeil tot ongeveer 1/3 van de vaas.

2. Hou ze uit de zon

Dit lijkt de meest evidente tip van allemaal, maar bloemen in de felle zon of vlak bij een raam zetten is nooit een goed idee. Zoek een plekje in huis dat de hele dag (!) schaduwrijk is.

3. Nachtelijke verhuizing

Op extreem hete dagen kun je de vaas ‘s nachts naar de meest frisse plek in huis verhuizen – je zult zien dat de bloemen ‘s morgens zijn opgeladen voor een volgende, warme dag.

4. Uit de wind

Voor ons is een briesje dan wel deugddoend, bloemen hebben er absoluut geen baat bij: zorg dat je boeket niet in de tocht of vlak bij de airco staat – vooral rozen sneuvelen heel snel in de wind.

5. De zwakste schakel

De ene bloem kan beter tegen de hitte dan de andere – de delphinium, zonnebloem of gladiool fleuren helemaal op als ze kunnen bakken en braden. Is er toch een steel die het kopje laat hangen? Haal ze dan zo snel mogelijk uit het boeket, zodat de andere bloemen er geen last van hebben.

Volgende kans om een tabula rosa-maandboeket in huis te halen: zaterdag 5 september. Reserveer je boeket nu al hier.