Zo geniet je nóg langer van je boeket bloemen

Onze maandboeketten zijn dagvers, waardoor we prat gaan op een lange houdbaarheid. Toch zijn ook onze bloemen gebaat bij een beetje liefde en verzorging – vergelijk het gerust met tuinieren, maar dan zonder in de aarde te moeten wroeten of op woekerend onkruid te vloeken.

Met onze toolkit willen we aantonen hoe makkelijk die verzorging gaat: met een vlijmscherp mesje, de juiste voeding en vaasjes om de houdbaarheidsdatum van je bloemen maximaal te verlengen kom je al een heel eind.

Wat zit er in de kit?

  • Bloemistenmesje

Een vlijmscherp mesje om de stelen van de bloemen regelmatig bij te knippen is belangrijk voor wie een boeket lang mooi wil houden – zéker bij warme temperaturen, als ook de bloemen extra dorstig zijn. Het bloemistenmesje in onze toolkit heeft een recht lemmet van roestvrij staal (4 cm) en een blank houten heft, mét gebrandmerkt tabula rosa-logo als gepersonaliseerd extraatje.

Do: Snijd om de twee à drie dagen één centimeter van de verse stelen af. Snijden in een scherpe hoek van 45 graden is de theorie, maar ook in een hoek van 48 graden hebben de bloemen er deugd van. Onze bloemen worden in ons atelier al schoongemaakt, maar mochten er bij het korter maken van de stelen bladeren onder water komen te staan, dan verwijder je die ook beter: onder water rotten ze, waardoor de stelen kunnen verstoppen.

Don’t: trekken, draaien, of de stelen met je handen of een bot mes afknakken. Zo beschadig je de steel en kan de bloem nog maar moeilijk drinken.

  • Snijbloemenvoeding

Het pipetflesje (30 ml) in de toolkit is gevuld met bloemenvoeding – vergelijkbaar met de zakjes die we altijd bij onze maandboeketten afleveren, maar dan in een duurzame verpakking. Het pipetflesje zit samen met het bloemistenmesje in een linnen tasje opgeborgen, zodat je de twee onmisbare tools makkelijk samen kunt bewaren.

Do: Ververs het water in je vaas telkens je de stelen verzorgt (zie vorige stap), en voeg enkele druppels snijbloemenvoeding toe. De voeding is voor je boeket wat een kop koffie voor ons kan zijn: ze geeft de bloemen een energieboost, waardoor ze weer even voort kunnen.

Don’t: De vergelijking gaat niet omgekeerd op – de bloemenvoeding is niet eetbaar, ook niet als smaakmaker in een kop koffie.

DOE ZE NOG EENS VOL

Is je pipetflesje leeg? Geen nood, onbeperkt en gratis navullen van de flesjes is in onze service inbegrepen. Passeer gerust even in een van onze ateliers in Menen of Roeselare en wij brengen dit graag voor je in orde.

  • Vaasjes

De drie melkkannetjes in de toolkit zijn een elegante en decoratieve manier om nóg langer van je boeket te genieten. Onze dagverse boeketten gaan makkelijk tien tot veertien dagen mee, maar ook daarna blijken sommige bloemen echte overlevers. Te jammer om ze dan al af te schrijven, toch?

Do: Maak kleine boeketjes van de overgebleven bloemen en knip de stelen met het bloemistenmesje op de juiste lengte. Samenbinden met een touwtje hoeft niet, maar kan handig zijn om ook heel kleine bosjes bloemen toch mooi in de vaasjes te presenteren. Een druppeltje snijbloemenvoeding per vaasje volstaat.

Don’t: Stressen. Negeer de lijsten of video’s met grote geboden, er zijn geen grote theorieën over hoe je bloemen in een vaasje schikt. De basisregel – zet de bloemen één voor één kruiselings in een vaas – kan een handige manier zijn om gestructureerd te werken, maar ook wie de boeketjes liever samenbindt met een touwtje of voor de warrige out of bed-styling gaat, kan niets verkeerds doen.

  • Linnen theedoek
    Een presentje van het huis, omdat onze tools nu eenmaal mooier tot hun recht komen op een zacht bedje van kwalitatief wit linnen.

Do: gebruik het lapje linnen als theedoek bij het verzorgen van je bloemen. Handig om de druppels van je vaasjes te vegen, maar ook om snel en makkelijk blaadjes van een steel te roetsjen of de steeltjes af te deppen.

Extra in de deluxe versie:

  • Linnen servetten

Een extraatje voor wie voor de luxeversie van de toolkit gaat zijn de vier linnen servetten, waardoor de toolkit meteen ook een decoratiekit voor een etentje wordt – of een leuk geschenkidee.

Do: Nonchalance is het kernwoord bij linnen. Zoals het bekende spreekwoord zegt: hoe meer kreukjes, hoe meer vreugd. (Of zoiets.) Wij testten alvast de volgende manieren van presentatie: eenvoudig in vieren gevouwen, opgerold met een takje eucalyptus of een droogbloemetje of – onze favoriet – nonchalant in de knoop.

Don’t: Een zwaan vouwen is moeilijk in het soepele linnen – we spreken uit ervaring. Onze excuses aan alle liefhebbers van dieren en/of kitsch.

Praktische info

Toolkit tabula rosa basic (25 euro)

Toolkit tabula rosa deluxe (40 euro)

Info en bestellingen : info@tabularosa.be

Krijg je de toolkit graag mee geleverd bij je volgende maandboeket? Laat het ons even weten via mail en je kunt meteen met je boeket aan de slag.