Bloem in de kijker: celosia

Elke maand zetten we een of meerdere bloemen uit ons maandboeket in de kijker. Deze maand: de celosia cristata of hanenkam.

De eyecatcher in het boeket van deze maand is de exotische celosia cristata. De bloem met de eigenzinnige, grillige vorm duikt regelmatig op in onze boeketten: we kunnen de felle kleuren maar moeilijk weerstaan. Dit keer gingen we voor grasgroen en zuurstokroze. De celosia is een rasechte zomerbloem – valt het op dat wij nog op een indian summer hopen?

De naamgevers zagen er een hanenkam in, anderen maken de vergelijking met een koraal, wij zien er een lob hersenen in – maar dan op een niet creepy manier. Beauty én brains combineren, het kan dus wel degelijk.

Nog wat feitelijke informatie voor de liefhebbers: de celosia behoort tot de amarantenfamilie en kent verschillende varianten – naast de celosia cristata (de hersentjes) is ook de celosia plumosa (zachte pluimen in zomerse snoepjeskleuren zoals fuchsia of kuikentjesgeel) een eigenzinnige eyecatcher.

Bestudeer de bloem van dichterbij en ze wordt er niet minder vreemd op: aandachtige kijkers zullen zien dat de werkelijke bloemetjes zich eigenlijk aan de zijkant van de kam bevinden. De kronkelige, harige kop zelf is eigenlijk een vergroeiing van de steel. Rare jongens, die celosia’s.

Verzorgingstip

De steel van deze exotische parel is extra gevoelig voor schimmel en bacteriën. Maak hem om de andere dag – wanneer je het water in de vaas ververst – een centimeter korter met ons vlijmscherpe bloemenmesje – dan is hij zeker tien dagen houdbaar.

Ook nog in het september-boeket:

(V.l.n.r.)

Ridderspoor of Delphinium – al eerder onze bloem in de kijker.

Aster – een klassieker die het prille begin van de herfst inluidt. Wij hopen nog dapper op een indian summer, dus we gingen voor de Aster flash in een felroze kleur.

Gladiool of Gladiolus – afgeleid van het Latijnse ‘gladius’, wat ‘zwaard’ betekent.