Elke maand zetten we een of meerdere bloemen uit ons maandboeket in de kijker. Deze maand: ridderspoor of Delphinium.
De elegantste bloem in het boeket deze week is de Delphinium, een ranke telg uit de ranonkelfamilie. Je herkent de bloem in het boeket makkelijk dankzij haar Naomi Campbell-figuurtje en diepblauwe kleur. Ernaast kijken is moeilijk: de bloemetjes groeien aan 60 tot 100 cm lange stelen.
Waar is Flipper?
De bloem werd naar het Latijnse woord voor ‘dolfijn’ vernoemd omdat de knoppen van de bloem van ver op de zeezoogdieren zouden lijken. (Zijn wij de enigen die de gelijkenis niet gehéél treffend vinden?)
De Nederlandse naamgever zag in de naar achteren uitstekende delen van de bloem dan weer een opvallende gelijkenis met de sporen die ridders vroeger aan hun laarzen droegen. (Bedankt, dat houdt al meer steek.)
Om het met Will Tura te zeggen
De Delphinium wordt geteeld in meer dan 250 soorten, maar de meestvoorkomende zijn blauwig van tint – van blauw, zo hemelsblauw tot het diepe indigo van de ‘Atlantis’-variant in het tabula rosa-boeket deze maand.
Voor wie liever geen blauwtje loopt, zijn er ook roze, paarse, gele en witte Delphiniums.
Verzorgingstip
Snijd elke twee à drie dagen, bij het verversen van het water in je vaas, een of twee centimeter van de steel van de Delphinium af met een scherp bloemenmes. Was je handen grondig na het snijden – het sap van de bloem is giftig.
Ook nog in het juni-boeket
(V.l.n.r.)
Monnikskap of Aconitum – ook al een bloem uit de ranonkelfamilie.
Fijn akkerscherm of Ammi visnaga – bijgenaamd de ‘kantbloem’, in het Engels nog mooier ‘Queen Anne’s Lace’.
Zomerviolier of Matthiola incana – geliefd om haar zoete zomergeur.